Brand en explosie

De kans dat je in Nederland thuis een brand meemaakt, is 1 op de 65. De meeste woningbranden ontstaan door roken, koken en elektrische apparaten. Binnen drie minuten kan een kleine brand al uitgroeien tot een grote. Het is dus heel belangrijk om te voorkomen dat er brand uitbreekt. En als dit dan toch gebeurt, dat je snel en veilig kunt vluchten.

Grote explosies komen weinig voor. Er zijn dan ook strenge regels voor het opslaan en vervoeren van gevaarlijke stoffen, vuurwerk en munitie. Maar kleinere explosies gebeuren vaker, bijvoorbeeld door een gaslek. In een woning kan dit ontstaan door het open laten staan van het gasfornuis of een kapotte gasleiding. De schade bij een explosie kan groot zijn. Ook kan er soms brand ontstaan.

Denk vooruit

  • Installeer rookmelders in de vluchtwegen en alle ruimten waar brand kan ontstaan.
  • Koop een blusdeken of een brandblusser. Een beginnende brand in je woning kun je in veel gevallen zelf blussen met een blusdeken of een geschikt blusmiddel. In een woning is een sproeischuimblusser van 6 liter het meest geschikt.
  • Leg je telefoon naast je bed en leg huissleutels op een vaste plek. Het liefst bij de deuren.
  • Maak een vluchtplan en bepaal ook een alternatieve, tweede vluchtroute. Bespreek dit plan met je huisgenoten.
  • Doe altijd de binnendeuren dicht voordat je gaat slapen. Je hebt dan meer kans en tijd om veilig te vluchten.
  • Bel bij brand altijd 112.
  • Kijk op www.brandweer.nl voor meer informatie en tips over brandveiligheid, brand voorkomen en wat te doen als het toch mis gaat.
  • Laat je gaskachel, geiser en cv-ketel ieder jaar nakijken door een vakman.
  • Ruik je binnen gas? Open alle ramen en deuren als daar tijd voor is. Doe de gaskraan in de meterkast dicht. Deze herken je aan de gele gaskabel. Ga naar buiten en bel het nationaal storingsnummer Gas en Stroom: 0800 – 9009.

Wat doet de overheid?

In Nederland zijn de veiligheidsregio’s verantwoordelijk voor de taken van de brandweer in die regio. Zij voorkomen en bestrijden brand, ongevallen en rampen.

In Nederland gelden strenge veiligheidsregels voor de opslag en het vervoer via de weg, het water en het spoor van gevaarlijke stoffen. Deze regels gelden bijvoorbeeld voor de verpakking, wat er op het etiket staat en de registratie van gevaarlijke stoffen. Zo kunnen incidenten  met deze gevaarlijke stoffen voorkomen worden.