Extreem weer
Extreme kou of hitte, regen, windstoten, hevig onweer, sneeuw of ijzel. In Nederland hebben we steeds vaker te maken met extreme weersomstandigheden. Dit komt onder andere door de verandering van het klimaat. De gevolgen kunnen groot zijn. Bomen vallen om, wegen worden glad en er gebeuren ongelukken.
Denk vooruit
- Houd het weerbericht in de gaten. Kijk op www.knmi.nl of er waarschuwingen zijn.
- Stel een noodpakket samen.
- Als je ergens naartoe gaat, neem dan een mobiele telefoon en oplader mee.
- Zorg ervoor dat er altijd een deken, een warme jas, een paraplu en een fles water in je auto ligt.
- Ook je huis moet goed beschermd zijn tegen extreem weer zoals wind en regen. Zorg dat er geen spullen los kunnen komen aan of bij je woning.
- Als het binnen je budget past, zijn er ook verschillende mogelijkheden om je huis te verkoelen, zie op www.milieucentraal.nl.
- Houd rekening met dieren. Zorg dat er een plek is waar zij goed beschut zijn of neem ze mee. Zorg dat ze voor 48 uur voldoende voer en drinken hebben.
Tijdens extreem weer
- Blijf bij een code rood (weeralarm) thuis als dit kan.
- Ben je thuis? Blijf dan binnen, dat is het veiligst. En laat mensen en dieren schuilen.
- Moet je toch de deur uit, neem voldoende eten en drinken, een deken, extra kleding en een mobiele telefoon met oplader mee. Laat anderen weten waar je heen gaat en via welke route.
- Bel 112 alleen bij een levensbedreigende situatie. Is er geen spoed, maar heb je de brandweer nodig voor stormschade of wateroverlast, dan kun je bellen met 0900-0904.
- Meld schade bij je verzekering pas na het extreme weer.
Wat doet de overheid?
- Het KNMI waarschuwt voor extreem weer met een kleurcode. Er zijn drie kleurcodes: geel, oranje en rood (weeralarm).
- Er wordt bij het uitgeven van een weeralarm niet alleen naar de weersverwachting gekeken, maar ook naar de verwachte gevolgen voor het verkeer op de weg, spoor en de openbare veiligheid.
- Als het nodig is waarschuwt het KNMI per provincie voor gevaarlijk weer.