Aardbeving

Een aardbeving is een onverwachte trillende of schokkende beweging van de aardkorst. Nederland heeft relatief milde aardbevingen. Dat komt doordat ons land niet bij de rand van een tektonische plaat ligt. Toch komen er ook af en toe aardbevingen voor die voelbaar zijn. Vooral in Limburg vanwege haar ligging op een geografische breuklijn. Een aardbeving kan ook plaatsvinden zonder een natuurlijke oorzaak. In Nederland komen deze vaak door mijnbouw, bijvoorbeeld door de gaswinning in Groningen.

Denk vooruit

  • Stel een noodpakket samen.
  • Zorg dat de dakpannen op je huis recht en goed vast liggen. Controleer ook regelmatig de staat van de schoorsteen.
  • Ga na of kasten niet kunnen omvallen en of zware voorwerpen als klokken, lampen en schilderijen goed zijn vastgemaakt.
  • Zorg voor een zaklamp voor het geval de stroom uitvalt.

Het advies tijdens een aardbeving

  • Bescherm je hoofd en nek met je armen.
  • Blijf, als je binnen bent, uit de buurt van ramen, spiegels en buitenmuren. Ga op de grond, en het liefst onder een tafel of bureau zitten.
  • Zoek, als je buiten bent, een open ruimte op en blijf uit de buurt van gebouwen met glas of dakpannen. Ga op de grond zitten tot het schudden stopt.
  • Luister via de regionale omroep naar de informatie van je veiligheidsregio.

Wat doet de overheid?

De gaswinning uit het Groningenveld wordt in de komende jaren volledig beëindigd. Het kabinet neemt daarom maatregelen om de gaswinning zo snel mogelijk geheel af te bouwen. Het wegnemen van de oorzaak van het aardbevingsrisico zal ten goede komen aan de veiligheid en de veiligheidsbeleving in Groningen.

De overheid biedt hulp als een aardbeving grote schade veroorzaakt of zorgt voor maatschappelijke onrust. Gemeenten, veiligheidsregio’s en hulpdiensten zorgen ter plaatse voor eventuele slachtoffers. En geven zo snel mogelijk aan wat je zelf kunt doen. Dat laatste gebeurt via de website van de veiligheidsregio, via www.rijksoverheid.nl, de regionale radiozender of een NL-Alert. Daarnaast worden gebouwen, wegen en bruggen gecontroleerd op (on)veiligheid.