Droogte

We kennen steeds vaker periodes van droogte. Tijdens droogte is er minder zoetwater dan we nodig hebben. Zoetwater gebruiken we voor drinkwater, de industrie gebruikt het voor de productie of als koelwater, en ook de natuur, landbouw en scheepvaart hebben zoetwater nodig. Tijdens periodes van droogte is het niet op elke plek van Nederland even droog.

Droogte kan voor problemen zorgen, zoals een te lage stand van het grondwater en een mindere kwaliteit van het zwemwater. Ook kan het water in rivieren laag staan. Hier heeft de scheepvaart last van.

Tijdens een korte periode van droogte is er voldoende drinkwater. Maar tijdens een langere periode van droogte en hitte, kan de drinkwatervoorziening lokaal of regionaal wel tegen grenzen aanlopen. Weersomstandigheden en verschillen in drinkwaterbronnen, zoals het gebruik van grondwater en/of oppervlaktewater, zorgen ervoor dat de situatie per regio kan verschillen.

In de ochtend en avond gebruiken veel mensen kraanwater. Er ontstaan dan pieken in het waterverbruik, met kans op minder of bruin water uit de kraan. Het advies is dan om tijdens spitsuren minder drinkwater te gebruiken.

Denk vooruit

U kunt het gebruik van drinkwater tijdens droogte spreiden. Bijvoorbeeld door 's ochtends van 06.00 uur tot 09.00 uur en 's avonds tussen 18.00 uur tot 22.00 uur minder drinkwater te gebruiken door:

  • geen vaatwassers of wasmachines aan te zetten;
  • geen auto’s te wassen;
  • geen zwembadjes te vullen;
  • geen tuinen te sproeien. Wanneer in jouw regio een sproeiverbod komt, is het belangrijk om dit altijd op te volgen.

Bewust omgaan met water is niet alleen tijdens droogte een goed idee. 70% van ons drinkwater wordt door huishoudens gebruikt bijvoorbeeld door te douchen, het gebruik van de wc en de wasmachine. We kunnen dus allemaal ons steentje bijdragen en water niet verspillen.

  • Douche niet langer dan 5 minuten.
  • Gebruik de kleine knop op de wc.
  • Koop een waterbesparende doucheknop.
  • Gebruik een regenton om regenwater op te vangen. Regenwater is een goed alternatief voor kraanwater om bijvoorbeeld de tuin te sproeien.

Wat doet de overheid?

  • Rijkswaterstaat en de waterschappen houden de waterstanden het hele jaar goed in de gaten en treffen maatregelen als dit nodig is. Zo kunnen ze bijvoorbeeld het waterpeil tijdelijk verhogen, het beschikbare water verdelen door sluizen, gemalen en pompen en  kunnen maatregelen worden genomen om de scheepvaart zo lang mogelijk te laten doorvaren.
  • Drinkwaterbedrijven bereiden zich voor op droge periodes. Zo hebben zij een drinkwatersysteem met veel meer capaciteit dan voor het gemiddelde gebruik van een dag nodig is. In eerdere droge zomers hebben  sommige drinkwaterbedrijven op piekdagen  op maximale capaciteit gedraaid. Ook hebben enkele bedrijven de waterdruk iets verlaagd om aan de grotere  vraag te kunnen voldoen. Zo konden alle drinkwaterbedrijven op deze momenten toch voldoende drinkwater blijven leveren. De productie- en distributiecapaciteit van de drinkwaterbedrijven is  echter niet oneindig en de drinkwatervoorziening staat onder druk.
  • De overheid maakt de komende jaren extra geld vrij voor de aanpak van droogte.